Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΟΦΙΝ
Επιτακτικά στο προσκήνιο οι πολιτικές «ευελφάλειας»

Δε θα υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, λέει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και διαμηνύει για την αποφασιστικότητά τους να προωθήσουν το αντιδραστικό πακέτο των «μεταρρυθμίσεων»

«Οχι άλλα βάρη στις πλάτες του εργάτη», θα βροντοφωνάξουν οι εργαζόμενοι και στη σημερινή απεργία

*

«Οχι άλλα βάρη στις πλάτες του εργάτη», θα βροντοφωνάξουν οι εργαζόμενοι και στη σημερινή απεργία
Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μέσα από την εφαρμογή των πολιτικών της «ευελφάλειας» συνεχίζει να αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην πάγια επιδίωξή της, ως συλλογικός μηχανισμός προώθησης των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου, να υπονομεύσει τις εργασιακές κατακτήσεις.

Ενδεικτική, από την άποψη αυτή, είναι η αναφορά για τις πολιτικές απασχόλησης στα κράτη - μέλη στο κείμενο συμπερασμάτων του συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες, στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα: «Παρά την οικονομική κρίση, το Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές που υιοθέτησαν πέρσι τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη από την κρίση. Οι κατευθύνσεις αυτές αποτελούν χρήσιμο εργαλείο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες προκλήσεις της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού - όπως αυτό καθορίζεται με τις πολιτικές ευελφάλειας - ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση στην εργασία, συνδυάζοντας την ανεργία με τις διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης και τη διά βίου μάθηση».

Πρόκειται για τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν και πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, τα οποία σήμερα φρεσκάρουν και τα προσαρμόζουν στις τρέχουσες συνθήκες. Επισείουν, δηλαδή, το σκιάχτρο της ανεργίας, προκειμένου να επιβάλουν τις αντιδραστικές πολιτικές επιλογές της «ευελφάλειας» και να πλήξουν ακόμα περισσότερο το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία.

Σύμφωνα με «εργασιακό» μοντέλο που επεξεργάζονται η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις, οι εργοδότες, δε φέρουν καμία υποχρέωση προς τους εργαζόμενους κατά το στάδιο της πρόσληψης, αλλά και στην περίπτωση απόλυσής τους. Εάν και όταν κρίνουν, θα μπορούν να απολύουν τους εργαζόμενους, χωρίς καμία επίπτωση γι' αυτούς. Και το μόνο που θα απομένει στους εργαζόμενους, θα είναι τα διάφορα προγράμματα «στήριξης» που θα τους προσφέρει το κράτος. Οι πολιτικές αυτές, οι οποίες μετατρέπουν τους εργασιακούς χώρους, σε εργατικά γκέτο, όπου η εργατική νομοθεσία έχει καταλυθεί, εφαρμόζονται ευρέως στις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες εμφανίζονται σήμερα, σαν πρότυπα καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ο Γ. Παπαθανασίου

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, από τις Βρυξέλλες, απείλησε και πάλι τους εργαζόμενους με την προώθηση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που έχει αποφασίσει να προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ισχυρίστηκε και πάλι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος», καθώς και ότι «αυτά που δεν κάναμε επί δεκαετίες, τα κάνουμε σήμερα. Η λογική να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ήταν πολιτική των δεκαετιών του '80 και του '90, που σήμερα τις πληρώνουμε ακριβά...».

Επαναβεβαίωσε, δηλαδή, τις κυβερνητικές προθέσεις, για εφαρμογή μιας περισσότερο αντιδραστικής και επιθετικής πολιτικής, σε βάρος των εργαζομένων και των κατακτήσεών τους. Πολιτική, η οποία ξεδιπλώθηκε τον προηγούμενο Ιούνη, όπου και ανακοινώθηκαν νέα φοροεισπρακτικά μέτρα (αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα και κινητά τηλέφωνα) και «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» για το 2010 (επίθεση σε αγορά εργασίας, ασφαλιστικό σύστημα, μισθούς, δαπάνες Υγείας κ.λπ.). Στις δηλώσεις του, επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει έναν επιπλέον χρόνο παράτασης από τις Βρυξέλλες για τη «διόρθωση» του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Αναφερόμενος, τέλος, στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, τόνισε ότι συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας (άκρως αντιδραστικές), οι εξελίξεις και οι προοπτικές του πληθωρισμού, η συνδιάσκεψη της ομάδας των G20 τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ, καθώς και τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε διάφορες χώρες.

Τα μέτρα που έρχονται

Οπως αποκαλύφθηκε την προηγούμενη βδομάδα, σύμφωνα με τα όσα, περίπου αυτολεξεί, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, η κυβέρνηση, ανάμεσα στα άλλα, σχεδιάζει:

  • Το διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας, στο όνομα των δαπανών, αλλά στοχεύοντας στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δαπανών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι.
  • Επανεξέταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με απώτερο στόχο την κατάργηση των ΒΑΕ για μια σειρά επαγγέλματα και κλάδους.
  • Αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, στη λογική ότι και οι ανάπηροι μπορούν να προσφέρουν εργασία.
  • Νέα κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία, που σημαίνει μείωση των συντάξεων σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί να ζήσει μια οικογένεια.
  • Μέτρα για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής κινήτρων και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, που στην ουσία είναι η υιοθέτηση των προτάσεων της ΕΕ (και του ΠΑΣΟΚ), σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι θα εργάζονται για το κέρδος του εργοδότη, ενώ τις υποχρεώσεις του τελευταίου θα τις πληρώνει ο κρατικός κορβανάς.
  • Απελευθέρωση μιας σειράς κλειστών μέχρι σήμερα επαγγελμάτων και υπηρεσιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η εισβολή των πολυεθνικών και μεγάλων επιχειρήσεων σε κλάδους που σήμερα καλύπτονται από επιχειρήσεις προσωπικού χαρακτήρα.
  • Συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, με στόχο τη μείωση του αριθμού τους και του αριθμού των εργαζομένων.
  • Καταρτίζεται νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημόσιους υπάλληλους, το οποίο αναμένεται να είναι προσαρμοσμένο στις ...νέες μορφές απασχόλησης και αμοιβής της εργασίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ